美味情缘

美味情缘

Tuesday, 2 April 2013

可可芝士蒸蛋糕 Kek Lapis Kukus Cream Cheese


又有一款好吃的蛋糕要介绍。
那天看到茄子的家做了这层次分明又漂亮的蛋糕,
而且又是蒸的方式,就一直很想做做看。

刚好之前买了一条 cream cheese 一直没有用到,
放在冰箱里睡了好一阵子了。


今天有点时间就赶快开工啦。
我也好久没有做蛋糕吃了。

蒸完这蛋糕,出炉时看到这蛋糕做的好漂亮,真高兴。
不好意思,又赞自己了。 
哈。。。 哈。。。 哈 。。。

我家诚诚在尽然不会吃这蛋糕,他只吃那巧克力层。
芝士层他不会吃啊。。。。
安安仔还好,这小弟弟就很喜欢。
吃了一片又要一片。

要看华文版的可以到  茄子 家。
而马来文版的到 Hana 家看看她漂亮的蛋糕。
也有谢谢她们分享了这么好吃的蛋糕。



 BAHAN A
  • 250 gm cream cheese
  • 60 gm gula halus ( 我减到 45 克 )
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar air
  • 1 sudu besar tepung gandum
Cara - cara :
  1. Pukul cream cheese  dengan gula hingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
  3. Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK)

  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil vanilla esen
  • sedikit garam
  • 1/2 cawan air panas didih
  • 1/2 cawan susu segar/cair
  • 1/2 cawan minyak jagung/masak
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 3 sudu besar sebuk koko*
  • 1 sudu kecil baking soda*
  • 1/2 sudu kecil baking powder*   (bahan-bahan dengan tanda *  perlu diayak dahulu)
Cara-cara
  1. Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
  3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan serbuk koko yang telah diayak dan gaul sebati.
  5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK

  1. Panaskan kuali pengukus dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana .
  2. Sapukan sedikit minyak / mentega di sekeliling loyang dan alas dengan kertas minyak.
  3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
  4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
  6. Setelah benar-benar sejuk, barulah  dipotong dan dihidangkan.


看到我拍照就赶快走过来说他也要拍照。
那好吧就站在蛋糕边一起拍蛋糕啦。
弟弟呢等着吃。



Post a Comment