又有一款好吃的蛋糕要介绍。
那天看到茄子的家做了这层次分明又漂亮的蛋糕,
而且又是蒸的方式,就一直很想做做看。
刚好之前买了一条 cream cheese 一直没有用到,
放在冰箱里睡了好一阵子了。
今天有点时间就赶快开工啦。
我也好久没有做蛋糕吃了。
蒸完这蛋糕,出炉时看到这蛋糕做的好漂亮,真高兴。
不好意思,又赞自己了。
哈。。。 哈。。。 哈 。。。
我家诚诚在尽然不会吃这蛋糕,他只吃那巧克力层。
芝士层他不会吃啊。。。。
安安仔还好,这小弟弟就很喜欢。
吃了一片又要一片。
要看华文版的可以到 茄子 家。
而马来文版的到 Hana 家看看她漂亮的蛋糕。
也有谢谢她们分享了这么好吃的蛋糕。
BAHAN A
- 250 gm cream cheese
- 60 gm gula halus ( 我减到 45 克 )
- 1 biji telur
- 1 sudu besar air
- 1 sudu besar tepung gandum
Cara - cara :
- Pukul cream cheese dengan gula hingga sebati.
- Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
- Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK)
- 2 biji telur
- 1 cawan gula halus
- 1 sudu kecil vanilla esen
- sedikit garam
- 1/2 cawan air panas didih
- 1/2 cawan susu segar/cair
- 1/2 cawan minyak jagung/masak
- 1 cawan tepung gandum*
- 3 sudu besar sebuk koko*
- 1 sudu kecil baking soda*
- 1/2 sudu kecil baking powder* (bahan-bahan dengan tanda * perlu diayak dahulu)
- Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
- Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
- Masukkan air panas,susu dan minyak.
- Setelah itu masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan serbuk koko yang telah diayak dan gaul sebati.
- Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK
- Panaskan kuali pengukus dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana .
- Sapukan sedikit minyak / mentega di sekeliling loyang dan alas dengan kertas minyak.
- Tuang adunan coklat, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
- Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
- Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
- Setelah benar-benar sejuk, barulah dipotong dan dihidangkan.
看到我拍照就赶快走过来说他也要拍照。
那好吧就站在蛋糕边一起拍蛋糕啦。
弟弟呢等着吃。
4 comments:
harlo...cup 是多少克呢?Sandy
嗨,Sandy. 看到你的问题,我就拿面粉来量一量。我的 1 CUP 是 130 克。
Thanks for dropping by my blog. Your cheese cake looks soft and smooth!
Thanks Cheah.
Post a Comment